Αναζήτηση

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τελευταια(;) συντονισμένη παρέμβαση







Αφού δεν μπορούν να συντονίσουν τη δράση τους οι πολιτικοί ώστε να ανακόψουν το δεύτερο μεγάλο κύμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που με κέντρο την Ευρωζώνη πλήττει εκ νέου σήμερα την παγκόσμια οικονομία, το επιχειρούν οι κεντρικοί τραπεζίτες.
Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συντόνισαν χτες τη δράση τους προκειμένου να λύσουν τα χρηματοδοτικά προβλήματα της Ευρώπης κι έστειλαν τα χρηματιστήρια, ιδιαίτερα δε τις μετοχές των τραπεζών, στα ψηλά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν τρίμηνα δάνεια σε δολάρια στις τράπεζες ως τα τέλη του χρόνου, προκειμένου να χαλαρώσουν τις ήδη μεγάλες πιέσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η κίνησή τους, πέρα από την άμεση ανακούφιση που πρόσφερε στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σηματοδοτεί τον σχηματισμό ενός κοινού μετώπου των παγκόσμιων νομισματικών αρχών με συντονισμένη άσκηση ισχύος που είχε σαν σκοπό να ενισχύσει -και όντως ενίσχυσε -την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι η ανακοίνωση και μόνο της κίνησης των κεντρικών τραπεζών οδήγησε στην άμεση εκτόξευση των τραπεζικών μετοχών. Μέσα σε λίγα λεπτά η μετοχή της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas ενισχύθηκε κατά 18% ενώ οι μετοχές της ιταλικής UniCredit, της ισπανικής Intesa Sanpaolo και της γαλλικής Societe Generale ενισχύθηκαν άνω του 10%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν σοβαρή άνοδο με τον δείκτη FTSE του Λονδίνου να κλείνει με άνοδο 2.11% στις 5.338 μονάδες, τον γερμανικό DAX με άνοδο 3.15% στις 5.508 μονάδες και τον γαλλικό CAC με αύξηση 3.27% στις 3.045 μονάδες. Εξαιτίας της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών με κέρδη περί το 1.50% κινούνταν λίγο πριν το κλείσιμο και η Γουόλ Στριτ, πλησιάζοντας τις 11.415 μονάδες -παρά τις αρνητικές ανακοινώσεις για αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση των νέων ανέργων και βουτιά του δείκτη εμπιστοσύνης στην αμερικάνικη οικονομία.

Παρομοίως ενισχύθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, κατά 1%, φτάνοντας στο 1.38, αντιστρέφοντας μέρος των πρόσφατων ζημιών του. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών, των γερμανικών και των βρετανικών ομολόγων ξεκολλώντας -επιτέλους -από τα πολυετή χαμηλά τους. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από 2% στο 2.09%, ενώ του 10ετούς βρετανικού αυξήθηκε κατά 28 μονάδες βάσης στο 2.54%.

Οι αποφάσεις για την κίνηση των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, σε συνεργασία με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ελήφθησαν μετά την κλιμάκωση των δυσκολιών, ιδίως των ευρωπαϊκών τραπεζών, κατά τις τελευταίες μέρες να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση σε δολάριο, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές, φοβούμενοι την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, απέσυραν δολαριακή ρευστότητα από τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που ήδη προσέφερε τριμηνιαία δάνεια σε δολάριο για τρεις μήνες, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι θα προχωρήσει σε πρόσθετες προσφορές προκειμένου να καλύψει το διάστημα ως τα τέλη του έτους. Ως γνωστόν, το κλείσιμο του έτους είναι μια περίοδος μεγάλης πίεσης για τις τράπεζες επειδή επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ισχυρές οικονομικές θέσεις για τους ισολογισμούς τους.

Η κίνηση είχε λίγο ως πολύ προαναγγελθεί από τη Δευτέρα, όταν μετά από συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στη Βασιλεία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε δηλώσει ότι οι νομισματικές αρχές της παγκόσμιας κοινότητας ‘είναι έτοιμες να παράσχουν στις τράπεζες όση ρευστότητα απαιτείται’. Η ΕΚΤ, υποστήριξε, έχει τα εργαλεία για να παράσχει ρευστότητα σε ευρώ. Αυτή την εβδομάδα δύο ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αντλήσει 575 εκατ. δολάρια κατά τις τακτικές εβδομαδιαίες δημοπρασίας σε δολάριο -και ήταν η πρώτη φορά που ο μηχανισμός αυτός της ΕΚΤ χρησιμοποιήθηκε στις 4 τελευταίες εβδομάδες. Επειδή λοιπόν το επιτόκιο 1.1% που χρεώνει η ΕΚΤ για την χρηματοδότηση σε δολάριο είναι αρκετά υψηλότερο των επιτοκίων της αγοράς, αυτό σήμαινε ότι τα προβλήματα των τραπεζών γίνονταν ξανά ιδιαίτερα έντονα.


πηγη  banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: