Αναζήτηση

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

SOS. Εκδότες καλούν Χυτήρη!



  • Διάβασα στο capital.gr οτι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Τηλέμαχος Χυτήρης, μελετά σχέδιο διάσωσης των ΜΜΕ, παρόμοιο με εκείνο των τραπεζών και έμεινα με το στόμα ανοιχτό... Ελπίζω απλά να μην ισχύει κάτι τέτοιο...
  • Εντάξει η δικαιολογία για τις τράπεζες ήταν οτι έπρεπε να υπάρχει ρευστό στην αγορά για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της και να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, άντε να το δεχτώ... Η δικαιολογία για τα ΜΜΕ ποια θα είναι, να μην καταρρεύσει το σύστημα ?
  • Δηλαδή για ποιο λόγο να ενισχυθούν τα κανάλια? Για να συνεχίσουν να μας προσφέρουν συσσωρευμένη σαβούρα, για να προπαγανδίζουν ασύστολα μέσω των κεντρικών τους δελτίων, στοχοποιώντας κοινωνικές ομάδες και ανθρώπους, ή για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν με εξαιρετικά φούστικο τρόπο, τα συμφέροντα των αφεντικών τους?
  • Αλήθεια για ποιο λόγο θα πρέπει να ενισχυθούν έμμεσα άνθρωποι με 100 επιχειρήσεις που έχουν κάνει άνοιγμα στον τύπο, το οποίο γι' αυτούς είναι ζημιογόνο? Αν δεν μπορούν να κάνουν κερδοφόρα την επιχείρησή τους, ας την εξυγιάνουν με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς όμως να επιζητούν κρατική βοήθεια. Αν έχουν αποτύχει ως επιχειρηματίες στον χώρο των ΜΜΕ, δεν τους φταίει κανένας. 
  • Αυτοί είναι που δημιούργησαν τηλεαστέρες- κροίσους με αστρονομικές αμοιβές δυσανάλογες του έργου που προσφέρουν. Αυτοί είναι που δίνουν 20.000 και 50.000 ευρώ σε παρουσιαστές, απλά για να έχει το κανάλι τους λάμψη. Αυτοί είναι που έχουν δημιουργήσει τη βλαχομπαρόκ σοουμπιζ και την τάξη των παμπλούτων τηλεαστέρων, τώρα ας τα λουστούν και να μην περιμένουν κρατική ενίσχυση. Δεν τους φταίει κανένας αν για χάρη του ανταγωνισμού ή της υψηλής τηλεθέασης, επέλεξαν να κάνουν παμπλούτους τους παρουσιαστές τους.
  • Και βγαίνουν κάποιοι και ξιφουλκούν εναντίον της Έλλης Στάη που χαλάει λέει την πιάτσα και δημιουργεί “αρνητικό δεδικασμένο”, γιατί πήγε στην ΕΡΤ με 4.000 ευρώ μεικτά. Μιλάμε για μεγάλο θράσος.
  • Αν οι καναλάρχες θέλουν να μειώσουν τις ζημιές τους, ας περικόψουν τους μισθούς, όχι των απλών εργαζομένων, αλλά των τηλεβεντετών. Αν το κάνουν όλοι, πού θα βρουν φιλόξενη τηλεοπτική συχνότητα να παίρνουν 30.000 ευρώ τον μήνα για ένα τους πικάντικο σχόλιο? Πουθενά.
  • Επειδή όμως ΜΜΕ δεν είναι μόνο τα κανάλια αλλά και οι εφημερίδες... Ποιος τους φταίει αν απαξιώνουν μόνες τους το περιεχόμενό τους και αντί να διαφημίζουν αποκαλύψεις, διαφημίζουν cd, dvd, ένθετα μαγειρικής κτλ? Ποιος τους φταίει που έχουν αναγάγει ως κριτήριο σύγκρισης και ποιότητας, όχι την ισχυρή δημοσιογραφική ομάδα, αλλά το ποια εφημερίδα δίνει το καλύτερο DVD? 
  • Τα σκαμπανεβάσματα στις πωλήσεις αποδεικνύουν οτι ο κόσμος πλέον επιλέγει προσφορές και όχι δημοσιογραφική ομάδα και αξιόλογες πένες. Αλλά δεν τους φταίει κανείς, από τη στιγμή που έχουν μπει όλες σε αυτό το τριπάκι. Και αξιώνουν τώρα διάσωση... Γιατί, για να μπορέσουν να αγοράσουν τα δικαιώματα των ταινιών της Warner Bros??
  • Ξέρω οτι αυτά που λέω ακούγονται σκληρά γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι επιχειρηματίες στην όλη υπόθεση, αλλά και οι εργαζόμενοι. Αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα να γίνουν προσπάθειες για έκδοση εφημερίδων με καθαρά δημοσιογραφικό χαρακτήρα, με αιχμηρές πένες και χωρίς διαφόρων ειδών νταβάδες από πίσω... Αν ο κόσμος δει μία καλή δημοσιογραφική προσπάθεια, θα την επιβραβεύσει, αλλά αυτό το "και δώρο η ταινία τάδε" ή " το νέο cd του τάδε" απαξιώνει πλήρως το περιεχόμενο.
  •  
  • Το ειδα στην Τσουγδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: